Πλαγιοκεφαλία στην βρεφική ηλικία

index.jpg

Η πλαγιοκεφαλία υφίσταται όταν το κεφαλάκι του βρέφους, παραμένει επίπεδο σε κάποιο σημείο πίσω και πλάι προκαλώντας ασυμμετρία. Η πιο γνωστή μορφής της πλαγιοκεφαλίας είναι η πλαγιοκεφαλία θέσεως, που δημιουργείται όταν ασκείται συνεχής πίεση σε ένα σημείο του κεφαλιού επειδή το μωρό παραμένει αρκετή ώρα σε μια συγκεκριμένη θέση.

Τι περιλαμβάνει η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση:

  • Αξιολόγηση του σχήματος της κεφαλής.

  • Συμβουλευτική γονέων

  • Ενδυνάμωση και επιμήκυνση μυικών ομάδων στον λαιμό που πιθανόν να υπάρχουν.

  • Ειδικός εξοπλησμός όπως νάρθηκες και μαξιλάρια πλαγιοκεφαλίας.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω φυσικοθεραπεία:

Έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να επιτεύξουμε πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα διόρθωσης της πλαγιοκεφαλίας από τους πρώτους 2 μήνες έως και τον 9 ή 10 μήνα. Μετά από αυτό το διάστημα υπάρχει ακόμα περιθώριο για διόρθωση αλλά τα αποτελέσματα είναι πιο αργά και δύσκολα. Αυτό οφείλεται στις ενώσεις του κρανίου που ονομάζονται ραφές και οι οποίες αρχίζουν να συνενώνονται περισσότερο μετά τους 10 μήνες μειώνοντας την ελαστικότητα του κρανίου. Επομένως, θα σας συμβουλεύαμε να επισκεφτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε αλλαγές στο σχήμα του κεφαλιού του μωρού σας.

Συμβουλές για να διορθώσω την πλαγιοκεφαλία θέσεως:

· Προσπαθήστε να μειώσετε το χρόνο που περνάει το μωρό σας ξαπλωμένο στην πλάτη του (ύπτια θέση).

·  Κατα την διάρκεια της ημέρα και μόνο όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο, βάλτε το μωρό σας να περνάει όσο τον δυνατόν περισσότερη ώρα ξαπλωμένο στην κοιλιά του (μπρούμυτα θέση).

·  Μειώστε τον χρόνο που περνάει το μωρό σας ξαπλωμένο στο κάθισμα αυτοκινήτου.

·  Χρησιμοποιήστε το μαξιλάρι πλαγιοκεφαλίας για το διάστημα που το μωρό σας βρίσκετε στην ύπτια θέση.

·  Βάλτε το μωρό σας να περνάει χρόνο ξαπλωμένο στο πλάι όταν παίζει.

Διαβάστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες:

https://apcp.csp.org.uk/documents/parent-leaflet-head-turning-preference-and-plagiocephaly-2011

download.png

Σκολίωση σε παιδιά και εφήβους

child-spine-back-iStock-609086290.jpg

Διαβάστε το άρθρο μας στο Mother gr.

https://mother.gr/article/17126/skoliosh-se-paidia-kai-efhbous

Με τον όρο σκολίωση ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει πλάγια κλίση, πάνω από 10 μοίρες και υπάρχει στροφή των σπονδύλων.

Συμπτώματα σκολίωσης

  • Ορατή παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.

  • Ασύμμετρη στάση σώματος.

  • Το κέντρο βάρους μεταφέρεται προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

  • Ένας ώμος ή ένα ισχίο είναι ψηλότερο από το άλλο.

  • Προπέτεια μιας ωμοπλάτης ή των πλευρών από τη μία μεριά.

  • Πόνος στη μέση (οσφυϊκή μοίρα).

300px-Blausen_0785_Scoliosis_01.png


Είδη σκολίωσης

  • Ιδιοπαθής σκολίωση: Στο 80-90% των περιπτώσεων η σκολίωση είναι ιδιοπαθής, που σημαίνει ότι είναι αγνώστου αιτιολογίας και συνήθως ξεκινάει από την παιδική ηλικία (10-15 χρονών).

Bands and balls kids.jpg
  • Συγγενής σκολίωση: Περιλαμβάνει το 10-15% των περιπτώσεων και προκαλείται λόγω αποτυχίας σχηματισμού των σπονδύλων κατά την εμβρυϊκή ηλικία.

  • Νευρομυϊκή σκολίωση: Προκαλείται ως δεύτερο σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης του νευρικού ή του μυϊκού συστήματος, όπως π.χ. η εγκεφαλική παράλυση.

b_pilates-theraband-exercise.jpg


Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με κλινική αξιολόγηση και με την εφαρμογή ακτινογραφίας που μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να μετρήσει το βαθμό της σκολίωσης. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της σκολίωσης ονομάζεται Cobb angle και μετράει σε μοίρες την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.

Θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία και το βαθμό της σκολίωσης. Η εφαρμογή νάρθηκα μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη για να μειώσει την επιδείνωση της σκολίωσης στην περίοδο της ανάπτυξης του παιδιού ή του εφήβου. Σε μερικές περιπτώσεις και εφ'όσον έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εφήβου, η χειρουργική παρέμβαση συνιστάται για να διορθωθεί η σκολίωση.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευελιξίας, της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του ατόμου, στη μείωση του πόνου καθώς και στη βελτίωση της στάσης του σώματος.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η φυσικοθεραπεία

  • Ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεων.

  • Επανεκπαίδευση στάσης.

  • Υδροθεραπεία.

  • Αποκατάσταση πριν και μετά το χειρουργείο.

  • Κλινικό Pilates.

  • Yoga.

download.png

Πλατυποδία στα παιδιά

ds00449_im02182_mcdc7_flatfeetthu_jpg.jpg

Διαβάστε το άρθρο μας στο mother gr.

https://mother.gr/article/16984/platypodia-sta-paidia

Τι είναι η πλατυποδία;
Ο όρος πλατυποδία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πλήρη έλλειψη ή ελάττωση του ύψους της ποδικής καμάρας. Η ποδική καμάρα είναι το τόξο στην εσωτερική πλευρά του ποδιού. Αρχικά όλα τα βρέφη έχουν πλατυποδία διότι η ποδική καμάρα διαμορφώνεται μετά την ηλικία των 3 χρόνων. Η πλατυποδία προκαλείται από χαλαρούς συνδέσμους μεταξύ των αρθρώσεων του πέλματος και την ύπαρξη λίπους μεταξύ των οστών του ποδιού.

Τύποι πλατυποδίας
Υπάρχουν δύο τύποι πλατυποδίας, η εύκαμπτη και η δύσκαμπτη.

Η εύκαμπτη πλατυποδία είναι ο πιο συχνός με διαφορά τύπος πλατυποδίας όπου και δεν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα. Η ποδική καμάρα είναι επίπεδη κατά την βάδιση και την όρθια στάση ενώ διαμορφώνεται στην καθιστή θέση όπου το πέλμα είναι χαλαρό ή όταν σταθούμε στις μύτες των ποδιών μας.

Από την άλλη πλευρά, η δύσκαμπτη πλατυποδία είναι σπάνια και οφείλεται σε συνένωση των οστών του ποδιού. Είναι επώδυνη και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το παιδί σηκώνεται στις μύτες των ποδιών του δεν διαμορφώνεται η ποδική καμάρα. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται χειρουργική παρέμβαση για τον διαχωρισμό των οστών και κατόπιν φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση.

Διάγνωση
Η διάγνωση της πλατυποδίας γίνεται με την κλινική εξέταση του ποδιού. Για συμβουλευτική παρέμβαση μπορείτε αν απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας ή έναν εξειδικευμένο παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή. Στις περιπτώσεις δύσκαμπτης πλατυποδίας απαιτούνται συνήθως περαιτέρω εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες του άκρου ποδιού.

Θεραπεία
Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η πλατυποδία είναι μια πάθηση που χρειάζεται θεραπεία, χορήγηση διορθωτικών παπουτσιών ή πάτων. Η σύγχρονη ιατρική υποστηρίζει ότι το 95% των παιδιών στην ηλικία μεταξύ των 1-6 χρόνων έχουν μειωμένη ποδική καμάρα η οποία αναπτύσσεται σταδιακά κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού. Μόνο το 5% των παιδιών δεν αναπτύσσει ποδική καμάρα μετά την ηλικία των 10 χρόνων.

Παρόλα αυτά μόνο ένα μικρό ποσοστό παρουσιάζει προβλήματα στο μέλλον όπως μυϊκό πόνο ή μειωμένη ισορροπία. Ωστόσο, εάν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στα πόδια ή τα γόνατα, έχει μειωμένη ισορροπία ή μειωμένη αντοχή στο περπάτημα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή. Ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής θα μπορέσει να αξιολογήσει το παιδί σας και να σας προσφέρει την κατάλληλη συμβουλή και θεραπευτική προσέγγιση.

Για περισσότερες πληροφορείες διαβάστε εδώ-

https://apcp.csp.org.uk/documents/parent-leaflet-flat-feet-young-children-updated-2015

https://mother.gr/article/16984/platypodia-sta-paidia

download.png

Cerebral palsy

Cerebral palsy (CP) is a group of permanent movement disorders. It is a physical disability that affects movement and posture and it is the most common physical disability in childhood.Cerebral palsy is caused before, during or shortly after birth as a result of injury to the brain due to any of the following reasons:

  • Limited or interrupted oxygen supply to the brain

  • A bleed within the baby's brain

  • A premature or difficult birth process

  • The mother catching an infection whilst pregnant

  • Changes in genes which affect the development of the brain

Cerebral palsy can affect different parts of the body:

·    Quadriplegia/Bilateral: 4 Limb are affected. Both arms and legs are affected. The muscles of the trunk, face and mouth are often also affected.

·    Diplegia/Bilateral: 2 Limbs are affected. Both legs are affected to a lesser extent.

·    Hemiplegia/Unilateral:  One side of the body (one arm and one leg) is affected.

Motor types:

·   Spastic: This is the most common form, 70%-80% . Muscles appear stiff and tight. Arise from Motor Cortex damage.

·   Dyskinetic: This is characterised by involuntary movements, 6%. Arises from Basal ganglia damage.

·   Ataxic: This is characterised by shaky movements 6 %. Affects balance and sense of positioning in space. Arises from Cerebellum damage.

Associated Impairments:

Children with cerebral palsy may also have a range of physical and cognitive impairments including:

1.       Unable to walk

2.       Unable to talk

3.       Experience pain

4.       Epilepsy

5.       Behavior disorder

6.       Intellectual impairment

7.       Vision impairment

8.       Bladder control problems

9.       Sleep disorder

10.   Saliva control problems

Your baby's development

Your baby changes and learns new skills everyday. As you observe your child's development you start having questions about when is the right time for each developmental milestone to emerge.

Every child achieves his/her developmental milestones in its
own speed. There are some guidelines which can tell us when approximately children learn for example to sit independently, crawl and walk but you need to remember that your child is developing gradually and each child is unique. How quickly they master a new skill depends on many factors but the general rule is that the more they practice the skill the quicker they learn it.

An example of a gross motor skill is floor siting. In order for a child to be able to sit independently he/she should first strengthen his/her neck and tummy muscles and have good shoulder stability and head control.

An other example is crawling. Many parents ask me 'will my child crawl?' and my answer is that not all children crawl but it is good if they do as it is a good sign of good coordination. Crawling requires good abdominal control, upper limb and lower limb strength, body awareness and coordination. However, there are also environmental factors which can affect crawling. It is quite common children who spend all their playtime in a hard surface they might not crawl because kneeling can become painfull. Therefore, providing a soft play mat or carpet for your child to play is also important.

Remember that you need to give your child plenty of time to practice a skill, use toys which motivates your baby to and celebrate every little achievement small or big.

If you still have concerns about your child's development seek advice from a GP, Consultant Paediatrician or Paediatric Physiotherapist.

Botox treatment

IMD_spasticity_botox_injection_EN.jpg

Botulinum toxin is produced naturally by the bacterium Clostridium botulinum. It is used to increase mobility and maximize comfort in patients suffering from muscle conditions such as spasticity. When injected into muscles, botulinum toxin has a local affect. It blocks the messages between the nerve endings and muscle fibres around the injection site, causing weakness of the nearby muscle. Injections usually take effect within a few days, with peak relaxation four to six weeks later, although this can vary from child to child.

These chemical effects last for approximately three months. However the functional benefits may last for longer, in some cases, up to one year after the injection.

The ideal frequency of re-injection in the paediatric population has yet to be established. In order to prolong the effect of the Botox, most paediatric centres limit their frequency of re-injection to a maximum of two injection sessions a year. Usually there is a re-injection interval of 6-12 months, unless specifically indicated for pain or acute dystonia interfering with function, which may require more frequent re-injection.

Age. There is no evidence to suggest that age is an absolute criteria for patient selection. Research supports positive results for Botox treatment at all ages, but generally younger children (< 8 years) are considered most appropriate. Younger children are considered more appropriate for BTX-A treatment as they are less likely to have established fixed soft tissue, bony abnormalities, or to have learned compensatory movement. Muscle selection Botox works by reducing the dynamic component of overactive spastic or dystonic muscles. Appropriate muscle selection is important to identify the specific muscles involved in causing the child’s primary functional problem.

Are there any side effects? The most common side effects reported are:

• Soreness at the injection site.

• Causes muscle weakness and in the short term may make balance and walking more difficult.

• Mild flu-like symptoms in the days after injections, which may be treated with paracetamol if necessary.

• Very occasionally, temporary difficulty with bladder control and swallowing.

Possible benefits of Botox treatment

• Improve walking

• Improve gross motor skills e.g. standing, transfers, sitting ability

• Improved tolerance of orthoses or casting

• Reduction in painful spasms

• Improved sleep pattern

• Improve personal care and hygiene

• Reduction in pain

• Improved quality of life

Hydrotherapy

Hydrotherapy is a specialised form of Physiotherapy treatment which takes place in a warm swimming pool. The temperature in the warm-water pool is normally between 33 and 36 ºC, a lot warmer than a typical swimming pool.

Hydrotherapy for children is aimed to be a fun experience that enables children to move in way they can only experience in a hydrotherapy pool.

Paediatric conditions suitable for Hydrotherapy:

• Cerebral palsy • Down syndrome • Developmental delay • Muscular dystrophy • Sports injuries • Post-Operative Rehabilitation • Chronic Pain • Arthritis • Joint, Muscle, & Ligament Injury

Hydrotherapy versus land based treatment:

• The warm water helps relax the muscles, reduces muscle tension and relieves pain.

• The buoyancy of the water reduces your body weight; which gives joints support and protection while you exercise.

• Playing in the water can be so much fun! The better participation the better the treatment outcome is.

• Increases Cardiovascular Fitness.

• Promotion of normal development

• Increases confidence and participation.

• Promotion of better fitness.

What hydrotherapy may involve

Small floating objects such as small ducks and boats may be used within sessions to catch the attention of the child and encourage reach and grasp. Larger flotation devices may also be used to provide support for the child.

Scoliosis

300px-Blausen_0785_Scoliosis_01.png

Scoliosis is where the spine twists and curves to the side. It can affect people of any age, from babies to adults, but most often starts in children aged 10 to 15. In around 8 in every 10 cases, the cause of scoliosis is unknown. This is called idiopathic scoliosis. Idiopathic scoliosis can't be prevented and isn't thought to be linked to things such as bad posture, exercise or diet.

Signs of scoliosis include:

  • a visibly curved spine
  • leaning to one side
  • uneven shoulders
  • one shoulder or hip sticking out
  • the ribs sticking out on one side
  • clothes not fitting well

Some people with scoliosis may also have back pain. This tends to be more common in adults with the condition. An X-ray of your back will be carried out in hospital to check whether your spine is curved and how severe the curve is.

b_pilates-theraband-exercise.jpg

Treatments for scoliosis Treatment for scoliosis depends on your age, how severe the curve is, and whether it's likely to get worse with time. A plaster cast or plastic brace may be fitted to babies to stop the curve getting worse with growth.Children may wear a back brace to stop the curve getting worse until they stop growing. Sometimes surgery may be needed to control the growth of the spine until an operation to straighten it can be done when they stop growing. Adults may need treatment to relieve pain, such as painkillers, spinal injections and, very occasionally, surgery.

child-spine-back-iStock-609086290.jpg

What Physiotherapy can do?

Physiotherapy will help maintain movement and flexibility of your child’s spine, reduce pain and maximise function. Physiotherapy may involve:

Bands and balls kids.jpg
  • Exercises to strengthen to correct muscle imbalance.
  • Postural re-education
  • Muscle stretching to lengthen tight muscles and relieve pain
  • Hydrotherapy treatment
  • Pre- and post-surgery treatment
  • Clinical Pilates
  • Yoga
download.png

Muscular Dystrophy (MD)

Muscular Dystrophy (MD) is a progressive degeneration of muscle membrane due to lack of a protein called dystrophin. This lack of dystrophin makes the muscle fibres more prone to damage. The damaged muscle fibres are replaced with fat and connective tissue which makes the muscle weak. Duchenne MD is one of the more than 20 types of muscular dystrophy. All musclular dystrophies are caused by faults in genes. The Duchenne type affects only boys (1 in 3,500-5000 live male births)

Diagnosis: Diagnosis can be give through blood test by checking the Serum Creatine Kinase levels, through genetic tests, muscle biopsy and clinical examination.

Picture1.jpg

Clinical presentation: A child with Duchenne MD presents with delay in developmental milestones, delay walking (not walking before 18 months), unexplained gait disturbance (such as walking on toes) and unexplained mental retardation/ language delay. They are unable to run properly, they might trip and fall often and they have difficulty with stairs. Positive Gower’s sign.The sign describes a patient that has to use their hands and arms to "walk" up their own body from a squatting position due to lack of hip and thigh muscle strength.

Treatment: A great deal can be done to help limit the effects of the muscular dystrophy and this includes treatments which are now definitely known to help some of the problems which may be life threatening, but no treatment is known which affects the actual loss of muscle cells.

How physiotherapy can help?

Early management can help the child to:

Swim-England-image-for-Myth.jpg
Picture2.jpg
  • Maintain function as long as possible. Your physiotherapists will monitor the muscle flexibility and strength.
  • Maintain upright posture
  • Minimise the possibility of joint contractures (stiff joints) and spinal deformities such as scoliosis
  • Educate and give appropriate advice to families, carers and schools about the benefit of daily stretches and prepare for changing needs at home and school.
  • Provide special orthotics such as night splints
  • Provide special equipment such as standing frame, walking aids such as wheelchair, leg braces or crutches.
  • Encourage children to participate in activities such as swimming and cycling
  • Assist with management of respiratory problems

Steroid Treatment In people with Duchenne MD, has been shown to improve muscle strength and function for 6 months to 2 years, and slow down the process of muscle weakening. Steroid medication for Duchenne MD is available in tablet or liquid form, and current research suggests a daily dose is most effective. However, long-term use of steroids is associated with significant side effects such as weight gain and excessive hair growth.

Creatine supplements Recent research has also shown that a creatine supplement can improve muscle strength in some people with MD, while causing few side effects. Creatine is a substance normally found in the body that helps supply energy to muscle and nerve cells. It's often available as a supplement from pharmacies and health food stores. If you have MD and decide to take creatine supplements, make sure you mention this to your doctors (GP and specialist).

download.png

Hemiplegia- Emotions And Behavior

Around half of children with hemiplegia present with emotional and behavioural difficulties, regardless of their social or economic background.

132.png
download.png

Brachial Plexus Injury

brachial-plexus-injury-baby-300x210.jpg

Physiotherapy should start 2-3 days after birth to help infants with Brachial Plexus Injury develop the muscles and appropriate joint movement in the affected area.

This is a guide to management:

https://apcp.csp.org.uk/system/files/obstetric_brachial_plexus_palsy_1.pdf

download.png

Physiotherapy Can Help Children with Dyspraxia

A lot of the skills that we take for granted will never become automatic for children with Dyspraxia/DCD, so they will have to be taught these skills. Physiotherapists along with other health care professionals can assist these children with overcoming many of the difficulties they face.

http://www.dyspraxia.ie/What-is-Dyspraxia-DCD

dyspraxiamainlogoLARGE.png

A film for new parents of children with Down syndrome

It is very common for parents of a new baby who has Down syndrome to experience a number of emotions at any given time, particularly during the first few weeks and months. It is important to know that these feelings are totally natural and experienced by many parents.

Watch this video made by parents:

download.png

Θέση Μπρούμυτα

20190206_224009.jpg

Oι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να βάζουν το παιδί τους για ύπνο ανάσκελα, έτσι ώστε να προστατεύσουν το μωρό τους από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ωστόσο, όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο είναι καλό για το μωρό σας να περνάει τον χρόνο του ξαπλωμένο στην κοιλιά του ή αλλιώς σε θέση μπρούμυτα ή πρόσθια θέση.

Τα πλεονεκτήματα της θέσης μπρούμυτα

Η θέση μπρούμυτα βοηθάει το μωρό σας-

Tummy-time-for-babies.gif

·   Να αναπτύξει τον έλεγχο του επάνω μέρους του σώματος και του κεφαλιού του και να ενδυναμώνει τους μύες στα χέρια και το λαιμό.

·   Να μάθει να γυρίζει ανάποδα και να μπουσουλάει.

Tummy-time-for-babies-PIP-4.gif

·    Να αποφύγει επιπλοκές όπως η πλαγιοκεφαλία θέσεως. Αυτή  υφίσταται όταν το κεφαλάκι του βρέφους, παραμένει επίπεδο στο πίσω μέρος του κεφαλιού λόγο της άσκησης συνεχής πίεση από τη ύπτια θέση.

·    Να αναπτύξει τις κινητικές δεξιότητες των άνω άκρων.

·    Να αναπτύξει την συνεργασία ματιών και άνω άκρων.

Πότε είναι ασφαλές να βάλω το μωρό μου μπρούμυτα

Μπορείτε να ξεκινήσετε από όταν το μωρό είναι 1 ή 2 μηνών και μπορεί να κρατήσει το κεφάλι τους ψηλά.

 Για πόσο χρόνο πρέπει να μένει μπρούμυτα

Tummy-time-for-babies-PIP-8.gif

Ξεκινήστε με λίγα μόνο λεπτά κάθε φορά για να το αφήσετε να συνηθίσει στην καινούρια θέση. Κατόπιν αυξήστε σταδικά το χρόνο παραμονής σε αυτήν την θέση για όσο χρόνο το μωρό σας αντέχει και είναι ευδιάθετο.  Τελικός στόχος είναι να παραμένει μπρούμυτα για 15-20 λεπτά για περίπου 3 φορές την ημέρα.    

Ιδέες για να κάνετε πιο ευχάριστη την ώρα που περνάει το μωρό σας μπρούμυτα:
 Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορείτε να βάλε το μωρό σας μπρούμυτα. Σε όλες τις περιπτώσεις το μωρό σας πρέπει να είναι ξύπνιο και εσείς να είσατε συνέχεια δίπλα του.

Tummy-time-for-babies-PIP-7.gif

·   Ξαπλώστε, έτσι ώστε να βρίσκεστε στο ίδιο επίπεδο με το μωρό σας και να μπορείτε να το κοιτάζετε στα μάτια. Στα μωρά αρέσουν πολύ να κοιτάνε το πρόσωπο των γονιών τους και να παρατηρούν τον τρόπο που μιλάτε και τις εκφράσεις του προσώπου σας. Χαμογελάστε και τραγουδίστε του ή χρησιμοποιήστε παιχνίδια που αρέσουν στο μωρό σας όπως μια κουδουνίστρα, έναν πλαστικό παιδικό καθρέφτη ώστε να του κρατήσετε το ενδιαφέρον.

·   Ξαπλώστε ανάσκελα και βάλτε το μωρό επάνω σας μπρούμυτα.

·   Κρατήστε ένα παιχνίδι μπροστά από το μωρό σας και σιγά σιγά σηκώστε το ψηλά, έτσι ώστε να παροτρύνετε το μωρό σας να σηκώσει το κεφάλι του ψηλά. Στη συνέχεια, μετακινήστε το παιχνίδι προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.

·  Βάλτε το μωρό σας ξαπλωμένο πάνω στα πόδια σας ενώ εσείς κάθεστε.

·   Όταν μεταφέρετε το μωρό σας μέσα στο σπίτι κρατήστε το ανάμεσα στα χέρια σας ώστε η κοιλιά του να είναι επάνω στα χέρια σας.

·    Τυλίξτε μία μικρή πετσέτα μπάνιου σχηματίζοντας ένα σχήμα ρολό και τοποθετήστε την κάτω από τους ώμους και το στέρνο του μωρού σας. Η πετσέτα θα υποστηρίξει το μωρό σας ώστε να σηκώσει το κεφάλι του από το πάτωμα ευκολότερα.    

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ :

https://raisingchildren.net.au/newborns/play-learning/play-ideas/tummy-time#why-tummy-time-is-important-nav-title

download.png

Hypermobility

e155fefb6056e64caf69336d6da197d9--ehlers-danlos-hypermobility-ehlers-danlos-syndrome.jpg

Hypermobility is not an illness or a disease, it’s just that ligaments have more flexibility. Maintaining your fitness is the key to prevent future injuries.

https://apcp.csp.org.uk/documents/parent-leaflet-symptomatic-hypermobility-2012

download.png

Is Having Flat Feet Bad?

Many people have a long-standing belief that flat feet are abnormal and require treatment. If your child doesn’t have any associated problems with their flat feet then they are unlikely to need treatment.

If you have any concerns about your child’s feet please contact us to provide you with further advice.  

Check out the link below:

https://apcp.csp.org.uk/documents/parent-leaflet-flat-feet-young-children-updated-2015

41628_49ac5b7ed4bc4e30b4688f9ad3c1c112_1527090379.jpeg

Head Turning Preference and Plagiocephaly

index.jpg

Plagiocephaly is a disorder in which one side of a baby’s head is flattened. It is caused when a baby spends a lot of time lying in the same position.

Book an appointment with us if you require consultation.

Check out the link below:

https://apcp.csp.org.uk/documents/parent-leaflet-head-turning-preference-and-plagiocephaly-2011

download.png