PHYSIO AT YOUR HOME

View Original

<strong>Θέση Μπρούμυτα</strong>

Oι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να βάζουν το παιδί τους για ύπνο ανάσκελα, έτσι ώστε να προστατεύσουν το μωρό τους από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ωστόσο, όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο είναι καλό για το μωρό σας να περνάει τον χρόνο του ξαπλωμένο στην κοιλιά του ή αλλιώς σε θέση μπρούμυτα ή πρόσθια θέση.

Τα πλεονεκτήματα της θέσης μπρούμυτα

Η θέση μπρούμυτα βοηθάει το μωρό σας-

·   Να αναπτύξει τον έλεγχο του επάνω μέρους του σώματος και του κεφαλιού του και να ενδυναμώνει τους μύες στα χέρια και το λαιμό.

·   Να μάθει να γυρίζει ανάποδα και να μπουσουλάει.

·    Να αποφύγει επιπλοκές όπως η πλαγιοκεφαλία θέσεως. Αυτή  υφίσταται όταν το κεφαλάκι του βρέφους, παραμένει επίπεδο στο πίσω μέρος του κεφαλιού λόγο της άσκησης συνεχής πίεση από τη ύπτια θέση.

·    Να αναπτύξει τις κινητικές δεξιότητες των άνω άκρων.

·    Να αναπτύξει την συνεργασία ματιών και άνω άκρων.

Πότε είναι ασφαλές να βάλω το μωρό μου μπρούμυτα

Μπορείτε να ξεκινήσετε από όταν το μωρό είναι 1 ή 2 μηνών και μπορεί να κρατήσει το κεφάλι τους ψηλά.

 Για πόσο χρόνο πρέπει να μένει μπρούμυτα

Ξεκινήστε με λίγα μόνο λεπτά κάθε φορά για να το αφήσετε να συνηθίσει στην καινούρια θέση. Κατόπιν αυξήστε σταδικά το χρόνο παραμονής σε αυτήν την θέση για όσο χρόνο το μωρό σας αντέχει και είναι ευδιάθετο.  Τελικός στόχος είναι να παραμένει μπρούμυτα για 15-20 λεπτά για περίπου 3 φορές την ημέρα.    

Ιδέες για να κάνετε πιο ευχάριστη την ώρα που περνάει το μωρό σας μπρούμυτα:
 Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορείτε να βάλε το μωρό σας μπρούμυτα. Σε όλες τις περιπτώσεις το μωρό σας πρέπει να είναι ξύπνιο και εσείς να είσατε συνέχεια δίπλα του.

·   Ξαπλώστε, έτσι ώστε να βρίσκεστε στο ίδιο επίπεδο με το μωρό σας και να μπορείτε να το κοιτάζετε στα μάτια. Στα μωρά αρέσουν πολύ να κοιτάνε το πρόσωπο των γονιών τους και να παρατηρούν τον τρόπο που μιλάτε και τις εκφράσεις του προσώπου σας. Χαμογελάστε και τραγουδίστε του ή χρησιμοποιήστε παιχνίδια που αρέσουν στο μωρό σας όπως μια κουδουνίστρα, έναν πλαστικό παιδικό καθρέφτη ώστε να του κρατήσετε το ενδιαφέρον.

·   Ξαπλώστε ανάσκελα και βάλτε το μωρό επάνω σας μπρούμυτα.

·   Κρατήστε ένα παιχνίδι μπροστά από το μωρό σας και σιγά σιγά σηκώστε το ψηλά, έτσι ώστε να παροτρύνετε το μωρό σας να σηκώσει το κεφάλι του ψηλά. Στη συνέχεια, μετακινήστε το παιχνίδι προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.

·  Βάλτε το μωρό σας ξαπλωμένο πάνω στα πόδια σας ενώ εσείς κάθεστε.

·   Όταν μεταφέρετε το μωρό σας μέσα στο σπίτι κρατήστε το ανάμεσα στα χέρια σας ώστε η κοιλιά του να είναι επάνω στα χέρια σας.

·    Τυλίξτε μία μικρή πετσέτα μπάνιου σχηματίζοντας ένα σχήμα ρολό και τοποθετήστε την κάτω από τους ώμους και το στέρνο του μωρού σας. Η πετσέτα θα υποστηρίξει το μωρό σας ώστε να σηκώσει το κεφάλι του από το πάτωμα ευκολότερα.    

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ :

https://raisingchildren.net.au/newborns/play-learning/play-ideas/tummy-time#why-tummy-time-is-important-nav-title

See this form in the original post